Genel Başkan Yardımcısı Kaya: “Biz Sosyal Politikalarda Bir Zihniyet Değişimini Başardık”


Pazar, 28 Ekim 2018 00:00
a-A+

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, sosyal politikadaki değişimi İstanbul Kadın Akademisi’nde anlattı. Kaya, AK Parti İstanbul Kadın Kolları’nın düzenlediği programda, “Türkiye’de Değişen Sosyal Politika” konulu bir ders verdi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen programdaki konuşmasına, “Değişim ve dönüşüm, AK Parti’yi en iyi anlatan kavramlardan ikisi. 2002 ile bugünü kıyasladığımızda, hemen her alanda büyük ilerleme ve hamleler görüyoruz.” Diyerek başlayan Kaya, kadınların, AK Parti’nin en önemli gücü ve milletle olan bağının en güçlü halkası olduğunu söyledi.

 “Biz Sosyal Politikalarda Bir Zihniyet Değişimini Başardık”

Salondaki atmosferin kendisine üniversite yıllarını hatırlattığını ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Biz sosyal politikalarda bir zihniyet değişimini başardık; ki bu hep en zor kısım olmuştur hayatın her alanında. Bunu yaparken de tarihsel birikimimize, kültürel ve manevi değerlerimize yaslandık. Sonrasında uygulama safhasında yaşanan ilerleme ve gelişmenin temeli bu değişimdir. Bir ülkenin gelişmişliği, sadece ekonomik gücü ve zenginliğiyle izah edilemez. Gelişmiş bir ülkenin, aynı zamanda mutlu birey, güçlü aile yapısıyla müreffeh bir topluma da sahip olması gerekir. Bu nedenle, sosyal devlet anlayışına verilen değer, gelişmiş ülkeler arasında yer almak açısından belirleyici bir faktördür.”

“Sosyal Politikaların Ruhunu Değiştirdik”

2002’den bu yana uyguladıkları politikalarla; devletin, milletine olan bakışını, sosyal yardım ve politikaların ruhunu değiştirdiklerini belirten Kaya, “2002 yılında günlük harcaması 1 doların altında olan vatandaşlarımızın nüfusa oranı %0,2 (132 bin kişi) iken 2017 yılında günlük harcaması 1 doların altında olan vatandaşımız kalmamıştır. Sosyal devlet anlayışımızla yaptığımız reform niteliğindeki uygulamaların başka bir ölçüsü var mı derseniz, aldığımız dualar en büyük ölçü ve ödül tabii ki. Ancak dünya ölçeğinde de büyük bir başarı hikayesi yazdık. BM verilerine göre ülkemiz 2002 yılında Orta İnsani Gelişme seviyesindeyken, 2009 yılından itibaren Yüksek İnsani Gelişme seviyesine çıktı. Dünya Bankası 2017 verilerine göre Türkiye, dünyada yoksulluk oranını en çok azaltan ülke oldu.” dedi.

Kız Çocuklarımızın Okullaşma Oranlarını Her Yıl Artırdık

Konuşmasında çeşitli sosyal yardım ve destek programları hakkında detaylı veriler paylaşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, kız çocuklarının eğitimiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadınları koruyup güçlendirmeyi hedefleyen temel stratejimizin en önemli ayaklarından birini kız çocuklarımızın okullaşması olarak belirledik. Eğitimde kız çocuklarımızın okullaşma oranlarını her yıl artırdık. 2002 yılında %45 olan ortaöğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının, 2017-2018 eğitim öğretim yılında %82,4’e; yükseköğretimde %13,5 olan oranın %44,4’e yükselmesini sağladık. Çocuklarımızın ekonomik gerekçelerle eğitim hayatından uzaklaşmasını engellemek de bu artışlarda önemli rol oynadı. Dar gelirli ailelere yaptığımız Şartlı Eğitim Yardımından 2017’de 3,2 milyon hanenin yararlanmasını sağladık.”

AK Parti’den Önce Neden Olmuyordu?

Sosyal yardımlara ayrılan bütçede 2002’ye kıyasla çok büyük bir artış yaşandığını dile getiren Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2002’de sosyal yardımlara ayrılan bütçe sadece 1,3 milyar liraydı. Bu rakam 2017’de 36,1 milyar lira oldu. Farka bakar mısınız? Bütçedeki pay belki daha da iyi anlamanızı sağlar. 2002’ye göre sosyal yardımların bütçedeki oranı 3 kat arttı. Bu büyük bir marifet midir? Nereden baktığınıza bağlı. Bu ekonomik gücü üreten milletimiz, haliyle bundan faydalanan da onlar olacak, ne var bunda denebilir. Ancak eğer öyleyse, bu kadar basitse, AK Parti’den önce bu neden olmuyordu sorusunu sormak gerekmez mi? Evet, bu büyük bir marifettir. Niyeti hizmet etmek, yara sarmak olan kadroların, AK Kadroların marifeti!”

Sosyal Yardım Programlarının Sayısını 40’a Çıkardık

Sosyal Yardım Programlarının kapsamı ve sayısında da çok çarpıcı bir başarıya ulaştıklarını söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, “2002’de bu büyük ve güzel ülkede kaç farklı sosyal yardım programı vardı sizce? Şehit ve gazilerimiz, kadın, çocuk, engelliler, yaşlılar gibi birçok kesime hizmet ediliyordu, kaç tür yardımla sizce? Cevaba inanamayacaksınız, 3. Sadece 3! Bugün ise 9 adet düzenli, 31 adet süreli tam 40 yardım programımız var. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Sn. Cumhurbaşkanımızdan, AK Parti kadrolarından Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

Dünyanın En Çok İnsani Yardım Yapan Ülkesiyiz

Kaya, sözlerinin sonunda, sosyal politikalarda başardıkları değişimin dünya standartlarında olduğunu belirterek,Küreselleşen, her türlü bilgiye, kıyaslamaya kolayca ulaşabildiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Yani anlattığım bu Sessiz Devrim’in dünyadaki mevcut yaklaşımlarla karşılaştırılmasını kolayca yapmak da mümkün. Bunu yaptığımızda memnuniyetle görüyoruz ki; hem insani ve vicdani yaklaşım hem de yöntemler açısından dünya ile aynı noktadayız veya daha ilerideyiz. Dünyanın en çok insani yardım yapan ülkesi olduğumuz, hepinizin malumu. Bununla birlikte; birçok ülkeye sosyal politika program ve çalışmaları noktasında yol gösterici olduğumuzu da bilmenizi isterim. Bundan sonra da iyi örneklerin ülkemizde uygulanması ve tecrübe paylaşımı noktasında dünyayla entegrasyonumuzu artırarak sürdüreceğiz.” dedi.

Haber Fotoğrafları